Lyssna!

 

Det är många saker i livet vi inte har makten att förändra. Det gäller allt från fysikaliska lagar, situationer ute i världen eller antalet kromosomer i våra cellkärnor. Genom historien har förändring varit en av huvudingredienserna i receptet till framgång. Mutationer och avvikelser har bidragit till livräddande egenskaper.         I dagens samhälle pågår en kamp mellan våra biologiska och sociala sidor. Faktumet att vi alla är biologiskt avvikande på det ena eller andra sättet är något man tycks föredra att förneka. Man vill ju passa in. Men i vad?  Förblindad av reklambanners och övertalad av slogans vallas man med kollektivet längst vägen till lycka. Vår inre röst drunknar i vardagens oväsen och stress.  Du ska helst hinna leva fem kvart per timme, och en uppdatering av din facebook är ett mer godtyckligt livstecken än din puls.

 

Det värdefulla i livet har blivit utomkroppslig och media låter oss tro att lycka går att uppnå genom konsumtion. Det du vill ha är inte vad du behöver. Men det du inte vet har du inte ont av. Våra liv fylls med lyckans snabba kolhydrater, men varje rus följs av en djupare dal.

 

Vi vet mer om månens yta än om jordens inre. Situationen är liknande i vårt samhälle. Vi granskar hellre ytan på vår omgivning än undersöker oss själva. Resultatet blir en värld med synade, dömda och kartlagda skal med insidor vars betydelse inte bara glömts bort utan försummats.  Det gäller att hitta en lagom nivå av självdistans. Du får aldrig hamna så långt bort att du dömer dig själv från åskådarläktaren. Därifrån är det lätt att ha mycket åsikter, men din makt att förändra är obefintlig. Idag är vi alla illusionister med talang för att skapa bilder av perfekta liv.  Hemsökta av tron att lycka och tillfredsställelse kommer anlända i samband med omgivningens avund.

 

I en värld där allt ska vara rättvist, jämlikt och matcha är det lätt att förväxla någon annans behov med sina egna. Utan att göra motstånd delas vi in i målgrupper och publiker. Jag är svensk, ung, kvinna, hetero, blond, storlek 36, 41 och M och med en näst intill obefintlig inkomst. Men hur rättvis kan en definition bli med hjälp av några intetsägande attribut?

 

Om du för ett ögonblick tvingades att stanna upp, även om det skulle ställa till det för strömmen, och jag talade om att från och med idag får du aldrig mer tala om vad du gjort i ditt förflutna, vad du gör idag eller vill med din framtid: Vad skulle du göra, vilket liv skulle du leva och vilka begär skulle du ha?

 

Varsågod: Där har du din inre röst.

Allmänt | | 3 kommentarer |
Upp